Frederik W Olsen

Om handicapkompenserende ordning, netværk og kompetencer

Isbryder ordning gav det første job

Det var isbryderordningen, der var medvirkende til, at jeg fik mit første job, og dermed foden ind på arbejdsmarkedet. Jeg tænkte også, ”får jeg nogensinde et job”, fordi jeg har en funktionsnedsættelse, og jeg havde hørt mange af mine venner og bekendte sige at arbejdsmarkedet, det er ikke for folk med funktionsnedsættelse, fordi der er et hav af fordomme.

Brug netværket

Jeg tog kontakt til én i mit netværk, der selv har en funktionsnedsættelse, og som også kendte medarbejdere med funktionsnedsættelse. Sammen fik vi skruet en stilling sammen, så jeg kunne gøre brug af isbryderordningen.

Det er rigtigt godt at kontakte én, der ved noget om det, for så kommer man uden om alle fordommene. Jeg skulle f.eks. søge et job, hvor jeg bliver ringet op af direktørens sekretær. Hun siger, at direktøren var lidt nervøs for at kalde mig til samtale, fordi han var bange for, om der skulle bygges et toilet til mig. Så måtte jeg pænt sige, selv om jeg var godt sur, at min cerebral parese gør altså ikke, at jeg har brug for et toilet tættere på mig, eller at jeg går hyppigere på toilet. Og så hørte jeg ikke mere fra dem.

Det er rigtigt rart at have nogen i netværket, man kan trække på, så man ikke skal sidde og forklare at jeg har det her handicap, og det betyder sådan og sådan. Hvis man endelig skal gøre det, så plejer jeg at sige, at hvis man sender en jobansøgning, så er det rigtigt vigtigt kun at skrive sit handicap i jobansøgningen, hvis det er til gavn for dig. Det vil sige hvis der er noget, hvor du kan bruge de kompetencer derfra, og ellers så lad være med at skrive det. Der er rigtig mange der tænker,” jeg skal spille med åbne kort”. Og ja, man skal spille med åbne kort, men det er stadig én selv, de skal lære at kende, det er ikke dit handicap.

Jeg vil gerne bare mødes med mig, og ikke med mit handicap

Når man er til jobsamtale, så plejer jeg at sige, at man kan lave en negligering af sit eget handicap, fordi jeg er blevet mødt 1000 gange af den der ”nå, Frederik, er der noget, vi skal tage højde for”? Men jeg vil bare gerne mødes med mig! Så jeg plejer at sige ”ja, jeg vil gerne have et head set, for jeg kan ikke både tale i telefon og skrive samtidig”. For at være lidt humoristisk, så plejer jeg at sige, at det er nok heller ikke mig, der skal sendes op af en vindeltrappe med et te-stel og forvente, at det kommer ned i et stykke, for det kan jeg ligesom heller ikke.
Hvis man kan, så skal man springe ud i isbryderordningen, for det er ikke så farligt, som det måske lyder.

Funktionsnedsættelse kan være en kompetence

Det at have en funktionsnedsættelse behøver ikke nødvendigvis være en begrænsning på arbejdsmarkedet. Jeg har også gået og tænkt, ”min funktionsnedsættelse vil være en kæmpe begrænsning på arbejdsmarkedet”, men det er den ikke nødvendigvis. Uden jeg skal sætte mig selv i scene eller gøre mig selv til et orakel, så vil jeg sige, at en af de ting, som min funktionsnedsættelse har givet mig i mit daglige virke som sagsbehandler i et jobcenter, det er at jeg synes, jeg har fået mere empati, og jeg møder borgerne der, hvor de er. Jeg møder borgerne med en større forståelse omkring deres situation i forhold til en, der muligvis kun har læst det i en bog. Det er ikke kun noget, der giver mig blod på tanden, og tro på egne evner. Jeg kan også mærke på mine borgere, og dem jeg omgås med, at det er noget, der rykker noget. Hvis jeg skal foretage mig noget som sagsbehandler, så er det lidt lettere at ”sluge”, hvis personen, der sidder over for én, kan se, at jeg reelt har forståelse for deres situation. Så er det lettere at lave en accept af praktik eller andet, fordi de netop ved, at jeg ved hvad jeg taler om, og jeg har prøvet noget lignende.

Se 2 del af video med Frederik herunder

Afspil video

Nyhedsbreve

jose

Ungdomsweekender

Ungdomsweekenderne er et tilbud for unge med og uden handicap samt socialt udsatte unge i alderen 15-25 år. Se hele nyhedsbrevet her >>

Læs mere »